Håndboldsko – Bedste sko til håndbold

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Håndbold er en hård kontaktsport med konstante mand-til-mand dueller. Det hårde underlag skaber store belastninger for knæ, ryg og fodled, og kan resultere i skader og varige mén, hvis du ikke beskytter dig selv i tilstrækkelig grad. I håndbold findes den vigtigste beskyttelse i håndboldskoen, og derfor er det altafgørende, at du finder det helt rigtige par, som passer til dine fødder. Her skal kigges på flere parametre bl.a. dine fødders bredde, dine fødders krav til luftventilation og støddæmpning, dig som spillertype på håndboldbanen samt din skadeshistorik.

Håndboldsko Billigsport24

➡️ Ønsker du at gå direkte til udvalget af håndboldsko? Så klik her og se de mange rabatter!

Håndboldsko – er de så vigtige?

Vi ser, desværre, alt for ofte, at der spilles håndbold i andre sko end håndboldsko – ofte fordi, at man kun lige skal spille 2-3 kampe, eller at man ikke lige har fået dem købt. Vi kan med det samme slå fast, at det er meget nedslidende for kroppen, at spille håndbold i andet end håndboldsko, og ved mange gentagelser med stor sandsynlighed vil føre til skader og varige mén i knæ, ryg og fodled.

Hvad er forskellen på håndboldsko og andre sko?

Det er vist ikke en hemmelighed, at almindelige sko ikke er lavet til at dyrke sport i – ikke engang Nike Free, som mange fejlagtigt tror. Almindelige sko er lavet til at gå ligeud i, og har ingen form for beskyttelse mod eksempelvis stød og yderstillinger. Materialet er ikke lavet til de store belastninger, som skoene bliver udsat for under sport, hvilket også hurtigt ses, når man dyrker sport i almindelige sko. De bliver langt hurtigere slidt og ødelagt end rigtige sportssko. Løbesko og håndboldsko har derimod en vigtig fællesnævner, da de er begge lavet til at løbe i – men der stopper lighederne også. For det første er løbeskoens materialer beregnet til udendørs brug i modsætning til håndboldskoens materialer. For det andet har løbesko ingen beskyttelse mod vrid og vendinger, da man ved løb ikke skal lave kraftige/pludselige opbremsninger og vendinger, som man skal i håndbold. Håndboldsko er derimod specielt opbygget til at kunne give den optimale støtte og stabilitet ved de mange hop, opbremsninger, vendinger og vrid – bl.a. er langt de fleste håndboldsko fremstillet med en drejezone under forfoden, som sikrer at skoen følger fodleddet, og man dermed undgår unaturlige vrid.

Hvilke elementer består en håndboldsko af?

En håndboldsko er opbygget af 3 elementer:

➔ Ydersål
➔ Mellemsål
➔ Overdel

En ydersål er det synlige gummi, som er under skoen og hele vejen rundt i kanten. Ydersålen er fremstillet i non-marking gummi, så det ikke smitter af på halgulvet, uanset hvilken farve gummiet har. Så selvom en håndboldsko har sort eller mørk farve på sålen under skoen, skal du ikke være bekymret. Gummiet kan være stift i større eller mindre grad, alt efter hvilken håndboldsko der er tale om, samt hvad skoens funktion er.

En mellemsål er et støddæmpende materiale, som oftest er skjult mellem ydersålen og overdelen/indlægssåleni skoen – på nogle håndboldsko er mellemsålen dog synlig i siderne, for at give skoen et smart og højteknologisk look. Højden på mellemsålen kan variere, alt efter hvilket materiale der er brugt, samt hvor kraftig støddæmpningen er. Det er forskelligt fra mærke til mærke, hvilket materiale der er brugt, da mærkerne ofte opfinder deres egen teknologi og materiale til mellemsålen – for det er her, at de virkelig kan differentiere deres håndboldsko fra konkurrenternes. Af kendte teknologier kan nævnes Asics’ Gel, Mizunos AP+ og Adidas’ Boost. Grunden til at mellemsålen er det måske vigtigste element i en håndboldsko, er på grund af de utallige hop og spring, man laver i håndboldspillet. Ved almindelig løb lander man med 3 gange egen kropsvægt, mens man ved hop lander med langt flere gange egen kropsvægt. Derfor er støddæmpningen i håndboldsko så vigtig, især på grund af det hårde underlag, som der spilles på – ellers kan det resultere i varige mén og skader i ryg, fodled og knæ.

En overdel er det synlige stof ovenpå sålen, og som ofte er sat direkte sammen med ydersålen. Overdelen på en håndboldsko holder foden på plads, og kan strammes ved hjælp af snørebånd eller velcro. Materialerne kan variere, men er oftest syntetiske materialer, hvilket giver en rigtig god pasform og stabilitet. Problemet med de syntetiske materialer er dog, at de ikke giver foden ret meget udluftning – derfor ser man ofte, at der på overdelen er indbygget ét eller flere mesh-paneler, som er små net/huller med direkte luftpassage. Udover mesh-paneler kan overdelen også have strafferinger, som gør håndboldskoen ekstra slidstærk og stabil. Et sidste element på overdelen, som alle håndboldsko har, er en solid hælkappe, så hælen holdes på plads og hele skoen følger med fodleddets bevægelse.

Hvordan vælger jeg håndboldsko ud fra spillertype?

Når vi kigger på håndboldspillet, er der tre forskellige spillertyper. Spillertyper må ikke forveksles med positioner på banen, som der bekendt er mere end to af. En spillertype bestemmes ikke altid ud fra position på banen, dog kan man ofte bruge ens position på banen til at bestemme ens spillertype. Ved valg af håndboldsko, er det utrolig vigtig at have ens spillertype med i vurderingen. Den rigtige håndboldsko kan hjælpe dig utrolig meget med at løse din opgave på banen, mens det forkerte valg af håndboldsko kan gøre det en hel del sværere for dig.

Den ene spillertype er de hurtige og fintestærke spillere, som er lette og hurtige på fødderne – oftest fløjspillere, men ofte også de fysisk mindre, fintestærke og lette stregspillere, bagspillere og playmakere. Denne spillertype kræver et par flade, lette og fleksible håndboldsko med tæt kontakt til gulvet for at opnå den hurtigst mulige respons og det bedst mulige afsæt. De fleste Adidas håndboldsko, Nike håndboldsko og Puma håndboldsko passer rigtig godt til denne spillertype, mens en klassiker er Adidas Handball Spezial.

Den anden spillertype er de store og tunge spillere – ofte bagspillere og forsvarsspillere, men ofte også de fysisk større stregspillere. Denne spillertype kræver et par håndboldsko, som er stabile og faste, og med en blød/tyk mellemsål, for at give den bedst mulige stødabsorbering og undgå overbelastning af knæ og fodled. De fleste Asics håndboldsko og Mizuno håndboldsko passer rigtig godt til denne spillertype, da de laver store og solide håndboldsko med en helt unik stødabsorbering.

Den hurtige læser har allerede regnet ud, at den sidste spillertype er målmanden, som vi selvfølgelig ikke må glemme. Målmanden har, ligesom de hurtige og fintestærke spillere, brug for en flad håndboldsko med tæt kontakt til gulvet, for at opnå den hurtigst mulige respons, hvilket målmanden i den grad har brug for. Derfor ser vi næsten altid, at målmænd, på selv højeste niveau, alle bruger Adidas Handball Spezial – en utrolig let håndboldsko med en meget flad sål, hvilket gør, at man kan bevæge sig ekstremt hurtigt i den. Modellen har eksisteret siden 80’erne, og er blevet videreudviklet løbende, hvilket også understreger kvaliteten af skoen. Derudover er det uden tvivl den håndboldsko på markedet med den bedste holdbarhed, hvilket er vigtigt for en målmand, da man flere gange i løbet af en kamp kommer ud i unaturlige yderstillinger, men også rammer bolden med fødderne.

5 tips til at finde de rigtige håndboldsko

  1. Bredde:Før man går ud og investerer i et par nye håndboldsko, er det vigtigt at overveje, om man har brede eller smalle fødder. Spiller man håndbold i et par håndboldsko, som er for brede eller for smalle, øges risikoen for ankelskader væsentligt, da der er langt større risiko for at vride om i ankelleddet. Heldigvis er det relativ simpelt at tjekke, om skoene er for smalle eller for brede til ens fødder – det er dog vigtigt, at man er 100% sikker på, at skostørrelsen er korrekt i længden: Tag skoene på og snør dem til så de sidder godt fast på fødderne. Er hullerne til snørebåndene nu unormalt langt fra hinanden, er skoene for smalle. Er hullerne derimod unormalt tæt på hinanden, er skoene for brede. Men det er vigtigt, at du er 100% sikker på størrelsen. Puma og Hummel håndboldsko er kendt for at have en god bredde.
  2. Størrelse:Man kunne tro, at størrelsen på håndboldsko blot skal være den samme, som ens almindelige fritidssko – hvilket også er korrekt i nogle tilfælde. Men i de fleste tilfælde skal der lægges 1-1,5 til ens normale størrelse. Hvorfor så det? Generelt er håndboldsko en smule mindre i størrelsen, men derudover er de fleste håndboldsko lavet, så de tilpasser sig foden, og skal derfor have noget plads at arbejde med. Det er dog vigtigt, at skoen ikke er decideret for stor, da det vil øge risikoen for skader i fodleddet væsentligt.
  3. Plads i forfoden:Mange tror fejlagtigt, men fuld forståeligt, at man ikke skal kunne bevæge foden eller tæerne i et par håndboldsko. Håndbold er så voldsom en sport for fødderne, med de utallige vrid og pludselige opbremsninger, at man ikke kan undgå, at fødderne vil glide frem og tilbage uanset hvor stram skoen sidder – bare man aldrig glider fra side til side! Derfor er det vigtigt, at der er plads til tæerne, da man ellers med garanti vil få blå negle og ømme tæer, og som med tiden vil kunne give varige mén.
  4. Hælkappe:Som nævnt i punktet ovenover er håndbold en voldsom sport for fødderne, med de utallige vrid og vendinger i alle retninger. Derfor er det utrolig vigtigt, at håndboldsko har en fast hælkappe – for det første så hælen ikke glider ud af skoen, og for det andet så skoen følger fodleddets bevægelser. Dermed minimerer man risikoen for ankelskader.
  5. Ventilation: Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget luft ens fødder har brug for under sport. En vigtig tommelfingerregel er dog, at ens fødder ikke kan få for meget ventilation – kun for lidt. Langt de fleste håndboldsko er lavet i syntetiske materialer, hvilket er godt for pasformen og stabiliteten, men er mindre godt for ventilationen. Åndbarheden i syntetiske materialer er meget lille, så derfor ser man ofte en masse små mesh-paneler (net/små huller) forskellige steder på en håndboldsko. Så har dine fødder brug for meget luftventilation, er det vigtigt at kigge efter tiltag på skoen, som fremmer åndbarheden, f.eks. mesh-paneler.

Efter købet af nye håndboldsko

Nye håndboldsko kan ofte føles underlige at have på i starten, og også mere end almindelige sko – men det er der selvfølgelig en grund til. Håndboldsko er lavet i nogle materialer, som tilpasser sig foden. Derfor skal et par håndboldsko have god tid til at tilpasse sig foden, og med tiden vil de blive helt naturlige at have på. En god idé er at gå rundt derhjemme med dem i en uges tid, før de tages i brug på håndboldbanen. Herefter er det en god idé at træne i dem 2-3 gange, før de tages i brug til kamp. Det er helt normalt, at fødderne kan blive lidt ømme efter de første 2-3 træninger med de nye håndboldsko – men det er simpelthen fordi, at skoene er i gang med at tilpasse sig fødderne. Derfor anbefaler vi, at have de gamle håndboldsko med i tasken de første 2-3 gange, så man kan skifte, hvis det bliver for slemt. Hvis man ofte træner to dage i streg, anbefaler vi, at man køber 2 par håndboldsko, da mellemsålen/støddæmningen ikke når at restituere ordentligt indenfor 24 timer, og dermed vil risikoen for skader øges væsentligt.

De fleste oplever problemer med vabler, når de tager nye håndboldsko i brug, hvilket er helt normalt. En tynd funktionel sok under de klassiske håndboldstrømper kan afhjælpe dette problem for de flestes vedkommende. Ellers kan der bruges vabelplaster, eksempelvis fra SELECT.

Vedligeholdelse og holdbarhed af håndboldsko

Det er meget vigtigt at vedligeholde ens håndboldsko løbende, både af hensyn til holdbarhed, men også for at maksimere skoens ydeevne til hver eneste træning og kamp. Derfor skal håndboldsko gøres rene efter hver eneste træning og kamp, især ydersålen under skoen, da den hurtigt samler skidt og rester af harpiks – harpiksrester kan kendes, som små sorte pletter.

Vi har lavet en vejledning til rengøring af håndboldsko:

➔ Tag altid skoene ud af sportstasken så hurtigt som muligt efter brug.

➔ Tag indlægssålerne ud, og vask dem under lunkent vand. Benyt aldrig vaskemiddel/sæbe, da man aldrig får det helt ud igen, samt det kan komme til at lugte surt. I nogle håndboldsko kan man ikke tage sålerne ud, så her anbefaler vi at bruge en lugt- og fugtfjerner, f.eks. House of Coal kul eller Zebla spray.

➔ Tør herefter mellemsålerne under indlægssålerne af med en klud med varmt vand, dog uden sæbe. Mellemsålerne skal være helt tørre, før indlægssålerne lægges i skoene igen, og helst først på dagen hvor de skal bruges igen.

➔ Tør ydersål og overdel af med en klud med varmt vand og sæbe, da disse hurtigt samler skidt og rester af harpiks. Er en klud med varmt vand og sæbe ikke tilstrækkelig, kan der med fordel bruges harpiksfjerner.

➔ Lad herefter skoene stå til tørre, og gerne i frisk luft. Undgå at lægge dem i sportstasken igen, før den dag de skal bruges.

Håndboldsko må aldrig blive for slidte, da de løbende mister evnen til at give optimal støtte og stødabsorbering, og man dermed øger risikoen for at blive skadet. Det er svært at sige, hvornår håndboldsko er blevet for slidte, men de fleste håndboldsko skulle gerne holde minimum 1-1,5 sæsoner for amatørspilleren, som spiller én kamp og træner to gange om ugen. De fleste professionelle håndboldspillere opslider derimod ofte 4-5 par håndboldsko pr. sæson. En god idé er, at købe et par sportssåler og ligge i skoen ovenpå indlægssålen, hvilket vil give en bedre stødabsorbering og pasform, men også en bedre holdbarhed af skoen.

Del.

Skriv en kommentar