Tandbeskytter – Beskyttelse af tænderne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tandskader er noget af det værste, da det ofte er utrolig svært at udbedre en skade, når den først er opstået, men det er også enormt dyrt hos en tandlæge. I mange sportsgrene er der en relativ stor risiko for at få en tandskade, og derfor har man udviklet tandbeskytteren, som minimerer risikoen for en tandskade.

Hvad er en tandbeskytter?

En tandbeskytter er et lille stykke hård plast, som er formet efter tænderne og munden, og dermed giver optimal beskyttelse af tænderne.

Der findes overordnet set to typer tandbeskyttere. En enkeltbeskytter, som kun giver beskyttelse i overmunden, og dermed ikke mod spark og slag på undermunden og kæben. Den beskytter mod at tænderne i overmunden og undermunden støder sammen.

Den anden type tandbeskytter er med dobbeltbeskyttelse, som giver fuld beskyttelse til alle tænderne. Den giver en langt bedre beskyttelse end en enkeltbeskytter, men kan være ret besværlig at trække vejret med, men de fleste kommer med et lille vejrtrækningsslot til at trække vejret igennem, så man er fri for at åbne kæberne og munden for at kunne trække vejret.

Tandbeskyttere bliver ofte fravalgt af sportsudøvere – selv i meget risikofyldte sportsgrene, da den kan være meget ubehagelig og unaturlig at have i munden. Mange glemmer dog at tilpasse sin tandbeskytter til sit eget tandsæt – I bunden af denne artikel har vi lavet en guide til, hvordan du tilpasser din tandbeskytter til lige præcis dit tandsæt.

I hvilke sportsgrene bruges en tandbeskytter?

Tandbeskyttere bruges i rigtig mange sportsgrene, og flere kommer hele tiden til, da der er mange kampagner og anbefalinger om beskyttelse af tandsættet under udøvelse af sport ved brug af tandbeskytter.

Boksning

I flere sportsgrene er der regler omkring brug af tandbeskytter. I boksning har tandbeskyttere samme vigtighed, som benskinner har i fodbold – de skal bare bruges! Den internationale bokseunion, AIBA, kræver at alle amatør- og professionelle boksere bærer tandbeskytter i deres officielle kampe. En runde kan først gå i gang, når begge har deres tandbeskytter i munden, og ved tilfælde af, at tandbeskytteren falder ud i løbet af kampen, bliver den pauset med det samme.

Ishockey

I ishockey er der ikke direkte regler om brug af tandbeskyttere, men i spillereglerne fra Danmarks Ishockey Union står der, at det anbefales, at alle ishockeyspillere bruger mundbeskyttere, som er individuelt tilpassede. Derudover kræver de, at alle ungdomsspillere (spillere under 20 år) bruger mundbeskytter, hvis ikke der anvendes en heldækket ansigtsbeskytter.

I januar 2008 fik ishockeyspilleren Magnus Österby fra det daværende AaB Ishockey en puk i ansigtet, og måtte sys i både ansigt og mund, og hele tre tænder tog skade. I dag fortryder han manglende brug af tandbeskytter, som højest sandsynligt kunne have minimeret tandskaderne.

Håndbold

Det er de seneste år blevet en trend i den internationale håndboldverden at bruge tandbeskytter, og ikke kun målmændene, men i større og større grad også markspillerne. Der er dog endnu ingen regler på området for brug af tandbeskytter i håndbold, men mange tidligere professionelle fortryder manglende brug af tandbeskytter. I januar 2008 flækkede Michael Knudsen en kindtand, efter at være blevet slået i ansigtet af en tysk albue. Den nuværende håndboldtræner og tidligere professionelle håndboldspiller Anders Dahl-Nielsen har i dag varige mén, grundet manglende brug af tandbeskytter. Under OL i 1980 i Rusland kostede det den daværende danske landsholdsspiller Morten Stig Christensen en hjørnetand.

Tandbeskytter en nødvendighed i de fleste sportsgrene

Tandlægeforeningen i Danmark mener, at tandbeskyttere er nødvendige i både ishockey, håndbold, basketball og selvfølgelig i alle former for kampsport. Man er klar over, at de fleste tandbeskyttere er ubehagelige at have i munden, men Tandlægeforeningen mener, at det blot er et spørgsmål om tilvænning, og anbefaler derfor, at man skal vænne sig til det fra barnsben, så en tandbeskytter efter en årrække vil føles naturlig.

Den amerikanske tandlægeforening, ADA, går noget grundigere til værks, og anbefaler kraftigt brug af tandbeskytter ved – og hold fast – hele 26 sportsgrene, herunder håndbold, fodbold, ishockey, basketball, ridning, squash, badminton double, tennis double, rulleskøjteløb og selvfølgelig al form for kampsport. Alle sammen sportsgrene, som er yderst populære i Danmark, men også nogle man sjældent forbinder med brug af tandbeskytter.

Gode råd ved brug af tandbeskytter

Vi har samlet en række gode råd om tandbeskyttere, da der ofte er meget lidt viden på området – især hos førstegangskøbere:

➔ Er man i tvivl om to forskellige størrelser, anbefaler vi altid at vælge den mindste, da en lidt for stor tandbeskytter kan være utrolig ubehagelig at have i munden, samt være svær at trække vejret igennem. Det er derudover langt lettere og sikrere, at få en tandbeskytter til at udvide sig, end at få den til at skrumpe.

➔ Vi anbefaler, at man altid vælger en klar eller hvid tandbeskytter, da det gør det langt lettere at se snavset ved rengøring.

➔ En tandbeskytter har en relativ kort levetid, og vi anbefaler at man udskifter den mindst én gang om året, uanset hvor meget man bruger den, på grund af hygiejne. Bruger man tandbeskytteren flere gange om ugen, anbefaler vi at skifte den oftere end én gang om året.

Vedligeholdelse af tandbeskytter

Der varsles hele tiden mod ikke at tage fingre i munden, ikke at bide negle, huske at vaske fingre efter toiletbesøg osv. Alligevel skal en tandbeskytter ind i munden, og derfor er hygiejnen noget af det vigtigste ved brug af en tandbeskytter, for at undgå bakterier og sygdom.

Vi har samlet en række gode råd omkring vedligeholdelsen af tandbeskyttere:

➔ Vi anbefaler, at man lige før hvert brug børster sine tænder, og hvis der er tid til det, også bruger tandtråd.

➔ Det er vigtigt at en tandbeskytter renses grundigt med vand og sæbe, hver gang den har været brugt. Det er også vigtigt, at den bliver tør så hurtigt som muligt, for at undgå dannelse af bakterier.

➔ Kraftigt sollys er et yderst effektivt middel til desinfektion af en tandbeskytter, så længe den ikke bliver for varm og smelter.

Sådan tilpasses en tandbeskytter til ens tandsæt

Når man har købt sin nye tandbeskytter i sportsbutikken, kan den ofte føles voldsom at få i munden, og giver følelsen af, at den slet ikke passer. Det gør den – den skal bare tilpasses til tandsættet.

Vi har her lavet en guide til, hvordan man hurtigt og simpelt tilpasser sin tandbeskytter.

Du skal bruge:

➔ Gryde med god plads

➔ Skål med vand og isterninger

➔ Almindelig ske

Sådan gør du:

  1. Fyld gryden halvt med vand, og sæt den i kog
  2. Når det koger, lægger du tandbeskytteren i vandet
  3. Brug nu skeen til at holde tandbeskytteren væk fra grydens sider med lette og hurtige berøringer, så den ikke smelter fast
  4. Efter ca. 1 minut slukkes for varmepladen
  5. Efter ca. et halvt minut tages tandbeskytteren stille op af gryden
  6. Skyld nu tandbeskytteren i 3 sekunder under en kold vandhane
  7. Tag tandbeskytteren i munden, og sørg for at indersiden af tandbeskytteren rammer fortænderne, og bid hårdt tænderne sammen
  8. Luk nu læberne og munden sammen og sug, så der bliver skabt et undertryk
  9. Mens du holder undertrykket i munden, trykker du nu med en finger på læberne, så tandbeskytteren formes efter tandkød og tandsæt
  10. Efter ca. et halvt minut tages tandbeskytteren ud af munden, og lægges i skålen med vand og isterninger i ca. et halvt minut.
  11. Afprøv nu tandbeskytterens pasform

Føler man ikke at tandbeskytteren er blød nok til at kunne formes efter tandsættet, anbefaler vi at koge den i halvandet minut i stedet for ét minut. Tandbeskyttere er lavet i forskellige materialer, alt efter hvilket mærke de er fra, men start altid med kun at gøre det i ét minut første gang.

Hvis tandbeskytteren ikke har fået den ønskede pasform, kan den sagtens tåle at gennemgå processen igen. Men de første gange den bruges efter tilpasningen vil den altid føles lidt ubehagelig at have i munden, så den rigtige pasform kan først vurderes efter nogle få ganges brug. Føles den så stadig forkert, anbefaler vi at gennemgå processen igen. Sørg for at rengøre tandbeskytteren grundigt inden processen gennemgås igen.

Del.

Skriv en kommentar