Sportsbind – Kom dine sportsskader til livs

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sportsskader kan komme over selv den bedste sportsudøver, uanset styrke, smidighed og størrelse. De fleste sportsudøvere har prøvet at få en forstuvning, forstrækning eller forvridning, men de fleste kommer heldigvis også over dem på nogle få uger. Desværre er der også eksempler på, at man føler, skaden ikke vil hele, og bliver ved med at komme igen. Hos nogle går det endda så galt, at man har brug for en operation. Sportsbind er et effektivt hjælpemiddel til sportsudøveren, som har problemer med et led, især efter en skade eller operation.

Typiske formål for brug at sportsbind:

➔ Forebyggelse af overbelastninger og sportsskader, eksempelvis hvis man har ikke-fuldt genoptrænede led
➔ Hindre vrid og overstræk, eksempelvis i håndbold
➔ Støtte svage led, eksempelvis efter forvridning, forstrækning eller forstuvning
➔ Kompression til hævede eller smertende led (smertelindrende), eksempelvis efter overbelastning
➔ Stabilitet og støtte ved genoptræning, eksempelvis efter operation

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af sportsbind?

Vi kan desværre konstatere, at der kommer flere og flere billige sportsbind på markedet i rigtig dårlig kvalitet. Desværre ødelægger de mere, end de gør gavn, når de er i dårlig kvalitet, da de ikke støtter på den rigtige måde, og på de rigtige områder. Derfor er det vigtigt, at du altid køber et sportsbind i høj kvalitet, og måske betaler lidt ekstra. På Sportsway kan du være sikker på, at alle sportsbind er af højeste kvalitet og gennemtestede.

Derudover er det vigtigt, at sportsbind er fleksible. Det er selvfølgelig forskelligt fra produkt til produkt hvor fleksible de er, men det er vigtigt at et sportsbind kan tilpasse sig området på kroppen.

Åndbarhed er en vigtig ting, når vi snakker tætsiddende materialer, da det er usundt og irriterende for huden, hvis den ingen luft får. Så altid sørg for at vælge et sportsbind, du er sikker på, er åndbart. På Sportsway.dk kan du være sikker på, at alle sportsbind har den nødvendige åndbarhed. En sidste men meget vigtig ting, som de fleste erfarne brugere af sportsbind selv har erfaret, er, at man helst skal undgå sportsbind med en masse syninger, som kan kradse og irritere huden.

Hvilken størrelse sportsbind skal jeg have?

Selvom de fleste sportsbind er meget fleksible, skal man stadig have den rigtige størrelse, for at det tilpasser sig kroppen korrekt. En god tommelfingerregel er dog, hellere for stramt end for løst. Et sportsbind der sidder løst hjælper ikke, det sidder blot og irriterer. Men da et sportsbind er fleksibelt, gør det ikke så meget at det er lidt for stramt, da det vil tilpasse sig efter nogle ganges brug. Så ligger man mellem to forskellige størrelser, anbefaler vi altid, at tage det mindste, medmindre man har nogle meget store muskelgrupper i området omkring leddet. Husk at du på Sportsway.dk har ubegrænset bytteservice, hvis du kommer til at bestille en forkert størrelse.

Hvordan og hvornår bruger man et sportsbind?

Først men ikke mindst er det vigtigt at huske på, at man aldrig må bruge et sportsbind af ren tryghed, hvis man ikke har brug for det. Det gør leddet og musklerne omkring kronisk slappe, og man bliver dermed afhængig af sportsbindet hver gang man skal dyrke sport. Et sportsbind skal altid kombineres med større eller mindre grad af genoptræning, for hvis man har brug for et sportsbind, er ens led ikke 100%, og derfor skal man lave genoptræning. Et sportsbind fjerner ikke skaden, det støtter blot leddet og området omkring.

Når man genoptræner efter en skade, må man gerne presse leddet, men aldrig fremprovokere smerte. En god metode til at forkorte genoptræningsperioden med 10-20% er at bruge et sportsbind, da det virker smertelindrende, og øger blodgennemstrømningen. Dermed kan man presse ens led 10-20% ekstra, uden at fremprovokere smerte, og dermed forkorte genoptræningsperioden.

5 tips til at finde de rigtige håndboldsko

Der findes sportsbind til alle større og udsatte led på kroppen. De mest almindelige sportsbind er:

➔ Ankelbind
➔ Albuebind
➔ Håndledsbind
➔ Lægbind
➔ Skulderbind
➔ Lårbind
➔ Lændebind
➔ Knæbind
➔ Kompressionsærme
➔ Kompressions t-shirt
➔ Kompressionsbukser
➔ Varmebukser

Under hver kategori findes der flere forskellige typer af bind, hvilke ofte er inddelt i tre forskellige niveauer:

Let: Simpelt sportsbind i elastisk materiale med helt basal støtte og beskyttelse, som giver en let kompression, der øger blodgennemstrømningen og dermed virker smertelindrende. Bindet støtter svage sener og ledbånd. Sportsbind i dette niveau er støttebind, som eksempelvis knæstøtte og ankelstøtte.

Mellem: Sportsbind i neopren, som giver yderligere støtte og kompression, og virker varmedannende i modsætning til støttebindet. Neoprenbindet er en smule kraftigere og mere uelastisk end støttebindet, hvilket nedsætter bevægelsesfriheden, men giver en langt bedre stabilitet. Sportsbind i dette niveau er neoprenbind og bandager, som eksempelvis knæbind og ankelbandage.

Stærk: Den mest avancerede type sportsbind, som giver den bedste form for beskyttelse og støtte. Oftest lavet i et helt rigidt materiale med justerbare metal- eller plastskinner. Fokus på kompression og basal støtte er flyttet til stabiliteten. Sportsbind i dette niveau er skinner og ortoser, som eksempelvis ankelskinne og knæortose.

Udover disse tre niveauer af sportsbind, findes der også nogle helt udenfor kategori. Et eksempel på dette er knæbeskytter, som bruges af mange håndboldspillere. En knæbeskytter er et knæbind med indbygget pude foran knæskallen, som beskytter mod slag. Ligeledes findes der albuebeskytter, også brugt af mange håndboldspillere til at beskytte albuen mod slag. Mange sportsudøvere har problemer med springerknæ eller tennisalbue. Her findes også nogle specielle sportsbind. En knæstrop hjælper mod springerknæ, ved at trykke ind på et helt bestemt punkt under knæskallen. Det samme gør en albuestrop, som hjælper mod golf- muse- og tennisarm, ligeledes ved at trykke et bestemt sted lige under albuen.

Kan et sportsbind rengøres?

Alle sportsbind er lavet i materialer, som kan tåle at komme en tur i vaskemaskinen. Vi anbefaler dog, at man ikke bruger sæbe eller vaskepulver, og at man vasker ved maksimalt 30 grader. Undgå derudover tørretumbler.

Mange håndboldspillere oplever at få harpiksrester på deres sportsbind, hvilket kan være utrolig svært at få af igen. Her kan med fordel bruges harpiksvask eller harpiksfjerner til det formål.

Hvilke mærker laver sportsbind?

Der findes utallige producenter af sportsbind, men det mest kendte mærke i Danmark er SELECT, som er en anerkendt producent af sportsudstyr, ikke bare i Danmark, men i hele verden. Derudover er mærker som Rehband og A-serve også ved at vinde indpas på det danske marked for sportsbind.

Langt de fleste professionelle sportshold i Danmark bruger enten SELECT eller A-serve, hvilket ikke er så underligt, da det er de to største danske producenter af sportsbind. På Sportsway forhandler vi både SELECT sportsbind og A-serve sportsbind.

Del.

Skriv en kommentar